Körtével töltött mákos gombóc
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg krumpli
1 tojás
2 evőkanál olaj
liszt, amennyit felvesz a tészta
fél marék darált mák
A töltelékhez:
6-8 puha, de nem túlérett körte
A tálaláshoz:
méz
darált mák
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd meg, majd hámozd meg és még melegen törd össze. Akkor jó, ha kicsit morzsás, darabos marad, nem lesz teljesen pépes. Keverd hozzá a tojást, az olajat és a mákot, a lisztet pedig addig adagold hozzá folyamatosan, amíg gyúrható és nyújtható, rugalmas masszát kapsz. A tészta a máktól pöttyös lesz.
A körtéket hámozd meg és darabold fel (kb 3x3-as kockákra), a magházat természetesen vedd ki előbb. A tésztát nyújsd ki nagyjából fél centi vastagra, vágd fel négyzetekre (10x10), a körtéket tedd a négyzetek közepére, szórd meg mindegyiket cukorral. Majd fogd össze a négyzetek csücskeit, és formálj belőlük gombócokat.
Forralj fel nagyjából 5 liter vizet egy fazékban, és amikor már lobog, tedd bele a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére (kb. 3 perc), szedd ki őket egy szűrőkanállal, forgasd bele őket mákba, és öntsd le őket mézzel. A tetejére méz helyett cukor is kerülhet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése