Almás gombóc


Hozzávalók:

50 dkg  krumpli
3-4 db szép nagy alma + cukor
20 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
1 kis csipet só
2 evőkanál olaj
20 dkg zsemlemorzsa + olaj
porcukor a tálaláshoz


Elkészítés:

A krumplit héjában főzd meg, majd hámozd meg, és nyomd át krumplinyomón. Akkor jó, ha morzsálódik, ne legyen pépes. Add hozzá a lisztet, a sót, az olajat, és alaposan dagaszd meg a tésztát, amíg szépen elválik a kezedtől és az edény falától is.

Olajon pirítsd barnára a zsemlemorzsát, és tedd félre. Az almákat reszeld le, 
és ízlés szerinti mennyiségű cukorral, zsiradék nélkül süsd egy lábasban addig, amíg az alma megbarnul és finom, sült alma illata lesz. Hagyd kihűlni, majd nyomkodd ki a levét.

Nyújtsd ki a tésztát, nagyjából fél centi vastagra, lisztezett deszkán. Vágd fel kb 10x10 centis négyzetekre. Tégy mindegyik négyzet közepére egy kb. diónyi méretű almareszelék halmot. Fogd össze a négyzetek csücskeit, és formálj belőlük gombócokat.


Tégy fel nagyjából 5 liternyi vizet forrni. Amikor már lobog, gyorsan tedd bele a gombócokat, és főzd addig, míg feljönnek a víz tetejére (kb. 3 perc). 

Szűrőkanállal óvatosan szedd ki a gombócokat, és hempergesd meg őket a zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva tálalható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések