Léla torta


Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
1 teáskanál sütőpor

A krémhez:
piros színű lekvár (lehet málna, eper, vagy erdei gyümölcs)
20 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
1 tojás
5 dkg liszt
2 dl tej

A tetejére:
rózsaszín fondant
egyéb tortadíszek (kis csokigolyók, csokireszelék, stb.), ami csak kéznél van

Elkészítés:

A puha margarint keverd krémesre-habosra a tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét a maradék cukorral együtt vedd habbá. A habot óvatosan keverd bele a margarinos keverékbe. Apránként szitálva add hozzá a lisztet.

Egy tortaformát kenj ki margarinnal, lisztezd ki, öntsd bele a piskótatésztát, és 170-180 fokos sütőben 30-35 perc alatt süsd meg.

Közben készítsd el a krémet. A margarinhoz fokozatosan hozzáadva a porcukrot, keverd krémesre-habosra. A tejben keverd el csomómentesen a lisztet és a tojást (botmixer jó szolgálatot tehet), majd főzd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg krémmé nem sűrűsödik. Időnként megkavargatva hűtsd langyosra, majd keverd össze a vajas masszával, kanalanként, mindig jó alaposan elkevergetve.

Várd meg, míg a kisült piskóta teljesen kihűl. Utána egy nagy késsel óvatosan, vízszintesen vágd három darabra. Ha a teteje púpos lett, azt érdemes laposra, egyenletesre vágni.

Az alsó réteg piskótát kend meg lekvárral, majd tedd rá a középső réteget, és kend rá a krém háromnegyedét. Utána kerüljön rá a teteje is. A fondantot nyújtsd ki kör alakúra, illesztgesd rá a tortára úgy, hogy teljesen beborítsa. A felesleget vágd le. A maradék krémet tedd tortanyomóba, és mindenféle mintákat rajzolhatsz vele a torta tetejére.

A képen látható torta Jelena Belova barátnőm segítségével készült, a díszítés is az ő kézügyességét dícséri.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések