Lazacos-avokádós-mangós sushi


Hozzávalók:

kb. 25 dkg sushirizs
egy csomag (8-10 darab) nori
kb. 10 dkg füstölt lazac
1 avokádó
fél mangó
2 evőkanál cukor
2 evőkanál sushiecet
víz

Elkészítés:

Mosd át a rizst vízzel annyiszor, hogy már ne legyen fehér a leve, hanem áttetsző.

Tedd fel főni kb kétszer annyi vízben (nem kell alá olaj!), és lassú tűzön kevergetés nélkül hagyd, hogy elfője a levét.

Vágd fel apró darabokra a lazacot és hosszú csíkokra az avokádót és a mangót. (Megjegyzés: mivel a mangónak sokkal erősebb az íze, abból én fele olyan vastagra szoktam vágni a csíkokat.) Készíts ki mindent, amíg hűl a rizs: kis tálkákban a lazacot, az avokádót, a mangót; egy pohár vizet, benne éles késsel; és a bambuszgyékényt. 

Amikor a rizs langyosra hűlt, tégy fel egy kis edényben kb. 1 deci vizet, tegyél bele 2 evőkanál cukrot és 3 evőkanál ecetet, és forrald addig, míg a cukor teljesen feloldódik. Öntsd rá a rizsre; ügyelj, hogy mindenhova jusson. Óvatosan keverd meg, aztán lefedve hagyd állni.

Nagyjából félóra után leghamarabb (de az se baj, ha egész éjszakát áll, de lefedve, nehogy kiszáradjon) nekikezdhetsz a sushik tekerésének. Tedd ki a norit a bambuszra, és kanállal óvatosan lapogass rá egy adag rizst, nem túl vastagon, úgy, hogy jobb és bal szélén, valamint a tetején is 1-1 ujjnyi fedetlenül maradjon.

Ezután a nori hozzád közelebb eső felére csíkban pakolj lazacdarabkákat (nagyjából fél-1 centi vastagon). Ügyelj arra, hogy a két végén hagyj 1-2 centit szabadon. A lazacok mellé fektess végig avokádószeleteket és mangószeleteket.

Hajtsd be a nori alsó felét, és az ujjaiddal tartsd közben a tölteléket, mert a szeletek hajlamosak a göngyölegből előre csúszni. A bambusszal együtt óvatosan gurítsd fel az egészet.

Amikor kész van a hengered, kicsit nyomkodd meg, majd óvatosan bontsd ki a bambuszból. Ha a végén kitüremkedett a rizs vagy a töltelék, tologasd vissza. Ha nem ragadt össsze a széle, mert nem volt elég nedves a rizs, finoman nedvesítsd meg. 

A végén a kész tekercseket vágd fel éles késsel, sűrűn mártogasd közben vízbe.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések