Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg puha margarin
1 dl tej
2 dl tejföl
1 egész tojás
3 evőkanál fehérbor
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3,5 dkg élesztő
40 dkg töpörtyű
bors
A tetejére:
1 tojássárgája felverve
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben. A lisztet keverd el a belemorzsolt, puha margarinnal, tedd bele a sót, jól keverd össze. Majd a közepében csinálj egy mélyedést, üsd bele a tojást, töltsd hozzá a bort, tejfölt, élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, és hagyd megkelni 30-40 percig.
A töpörtyűt daráld le, borsozd meg egy kicsit, majd a krémet oszd el hat, nagyjából egyforma részre. Ezután nyújtsd ki a tésztát, kend meg az egészet egy adag töpörtyűkrémmel. Majd gondolatban oszd függőlegesen három részre a tésztát, jobbról is, balról is hajtsd rá a széleket a középső részre. Az így kapott csíkot megint kend meg töpörtyűkrémmel, majd megint oszd gondolatban három részre a tésztát, de most vízszintesen, hajsd rá a felső és alsó szélet a közepére. Majd az egészet hajtsd még félbe.
Takard le a tésztát (legcélszerűbb ott, a deszkán pihentetni, egy nagy tállal letakarva), és pihenjen 30 percig. A hajtogatást és a tepertyűs kenegetést még ismételd meg kétszer, közte megint pihenjen a tészta 30 percet.
Ezután nyújtsd ki a tésztát, nagyjából ujjnyi vastagságúra, a tetejét rácsozd be éles késsel, és szaggasd ki a pogácsákat. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd pihenni újabb 30 percig. Ezután a felvert tojássárgájával kend meg a tetejét. Vigyázz arra, hogy le csorogjon le oldalt, mert akkor nem emelkednek meg szépen a pogácsák. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-16 percig süsd (ne légkeverésen).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése