Lekváros bukta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
egy kis csipet só
1 tojássárga
1 teljes tojás
2 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tej
4 dkg puha margarin
1 csomag porélesztő
lekvár
még egy tojás a kenéshez
Elkészítés:
Keverd össze a tészta alapanyagait, és gyúrd össze az egészet, hogy szépen összeálljon és elváljon a kezedtől a tészta. Tedd meleg helyre, és hagyd a duplájára kelni (porélesztővel kb egy óra, cukros tejben felfuttatott élesztővel (kb 1,5 dkg) egy kicsit kevesebb).
Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és kockázd fel kb 8x8 cm-es darabokra.
Tegyél mindegyik kockára elég lekvárt. Olyant válassz, ami viszonylag szilárd, nem folyós, különben nem csak nehéz lesz feltekerni, de még ki is folyik az egész sütés közben.
Tekerd fel a buktákat.
Tegyél sütőpapírt egy tepsibe, és helyezd a buktákat egymás mellé. Nem baj, ha közel vannak egymáshoz és összesülnek, úgy lesz a jó. Takard le az egészet egy konyharuhával, és hagyd kelni újabb félórán keresztül.
Ezután kend meg a tetejüket a felvert tojással, és felmelegített sütőben süsd meg a buktákat kb. 180 fokon (vagy amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük).
Hagyd őket kihűlni, és csak utána szedd szét őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése